Wat is een slimme meter
Een slimme meter is een moderne, digitale energiemeter. Met een slimme meter hoeft u nooit meer meterstanden door te geven en is uw energierekening nog nauwkeuriger, zonder geschatte meterstanden. Ruim 6,3 miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme meter. Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder.
Wat heb ik aan een slimme meter?
Met een slimme meter krijgt u als consument of klein bedrijf een maandelijks overzicht in plaats van een jaarlijkse eindafrekening. Met dit inzicht hebt u meer grip op de hoeveelheid energie u verbruikt en daarmee op de energiekosten. Als u niet wilt dat de meterstanden maandelijks op afstand worden uitgelezen, kunt u dit aan uw netbeheerder doorgeven.
Wat kost een slimme meter?
In principe is de plaatsing van een slimme meter gratis. Wel blijft u net als nu meterhuur betalen. Als u nog geen slimme meter aangeboden hebt gekregen, dan krijgt u voor het einde van 2022 een aanbod van uw netbeheerder. Uw netbeheerder plaatst de slimme meter vervolgens gratis. Als u zelf om een slimme meter vraagt, kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt als u eerder een slimme meter hebt geweigerd en deze alsnog wilt laten installeren. Vraag dit na bij uw netbeheerder.
Wanneer krijg ik een slimme meter?
Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder. Heeft u nog geen aanbod gekregen én wilt u hierop niet langer wachten (bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen of een elektrische auto krijgt)? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
De slimme meter staat 'aan' (maar hij kan 'uit')
Als u een slimme meter krijgt, staat deze standaard 'aan'. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:
• 12 keer per jaar, of vaker met uw toestemming (voor het maandelijks kostenoverzicht)
• als u overstapt naar een ander energiebedrijf
• als u verhuist
• voor het beheer van de meter
Als de meter 'aan' staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt zo nog makkelijker. Schattingen van meterstanden en foute energienota's horen bovendien tot het verleden. U ontvangt standaard elke maand een overzicht met daarop uw energieverbruik en kosten van die periode. Uw netbeheerder kan en mag de meter niet vaker lezen. Tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft. Wilt u vaker inzicht in uw verbruik? Dan kan dat door toestemming te geven aan uw netbeheerder om uw meterstanden vaker uit te lezen.
U kunt de meter 'uit' laten zetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand lezen. Ook als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist, zult u zelf de meterstanden moeten doorgeven. U kunt uw keuze of de meter aan of uit staat altijd (gratis) wijzigen.
Zelf uw energieverbruik volgen
Met een slimme meter kunt u zelf uw energieverbruik volgen, ook als de slimme meter uit staat. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een display, mobiele telefoon of website aan uw slimme meter koppelen. Deze informatie geeft u nog meer inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen nog makkelijker
De slimme meter is niet verplicht
De slimme meter is niet verplicht. Als u geen slimme meter wilt, dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U moet dan zelf uw meterstanden blijven doorgeven, ook als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist. Als uw oude meter is afgekeurd door Agentschap Telecom, dan moet deze worden vervangen door een andere meter.