DPV Energie-Belrudy.nl
Gas en stroom, maar dan persoonlijk!

De laatste energie nieuwtjes





Wat houdt de salderingsregeling precies in?
De salderingsregeling is gunstig voor mensen met zonnepanelen. Zij kunnen de energie die ze zelf opwekken op jaarbasis volledig ‘wegstrepen’ tegen hun verbruik. Wat je aan kWh’s in de zomer opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet hoef je in de winter niet te betalen. Er hoeft over het deel dat je saldeert ook geen energiebelasting te worden betaald.
De salderingsregeling bestaat al sinds 2004, maar heeft vaker ter discussie gestaan. Zo werd er bijvoorbeeld in 2017 al besloten om de regeling af te schaffen, maar dit is telkens uitgesteld. Vandaag werd de afschaffing van de regeling dus ook weer uitgesteld.


Kritiek op afbouwplannen salderingsregeling
De salderingsregeling is weliswaar goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. Voor de staatskas is het een stevige tegenvaller. De staat loopt tot 2031 € 2,8 miljard aan energiebelasting mis als gevolg van het continueren van de regeling. Critici, waaronder demissionair minister Rob Jetten, wijzen op de kosten voor de overheid en het risico van overbelasting van het stroomnet.
Ook zou de salderingsregeling oneerlijk zijn tegenover mensen die geen zonnepanelen hebben. Hoewel zij niet direct voordeel hebben van deze voordelige maatregel, betalen ze wel mee aan de kosten voor het aanpakken van capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet.


Steeds meer leveranciers rekenen terugleveringskosten
Er is een aantal leveranciers dat op dit moment vaste terugleveringskosten in rekening brengt voor zonnepanelen eigenaren. Dit is een bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net.
Door vaste terugleveringskosten in rekening te brengen, streven leveranciers naar een eerlijkere verdeling van de kosten tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het is nu namelijk zo dat klanten zonder zonnepanelen ook meebetalen aan de onbalans- en profileringskosten van huishoudens die zonne-energie opwekken.
“De kans is groot dat steeds meer energiemaatschappijen terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Deze kosten kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand.”

Leveranciers die vaste terugleveringskosten berekenen
De volgende energieleveranciers hanteren op dit moment vaste terugleveringskosten voor zonnepanelenbezitters:
Vandebron
Budget Energie
OM Energie
Energie VanOns
Vrijopnaam